Rolig fakta

Rolig fakta

roligfakta.com

Intressant fakta om Norge.

 

Norge, formellt Konungariket Norge, är en konstitutionell monarki i norra Europa, väster om Sverige på Skandinaviska halvön. Förutom mot Sverige har Norge landgräns mot Ryssland och Finland i de nordligaste delarna.

 

 

Land: Norge.

Befolkning: 5,379 miljoner (2020) .

Huvudstad:Oslo.
Yta: 385 207 km²
Högsta berget: Galdhøpiggen är Norges och Nordeuropas högsta berg och ligger i Jotunheimen i Loms kommun i Innlandet fylke. Toppen är 2 469 meter över havet. Bestegs första gången 1850 av Lars Arnesen (lärare), Ingebrigt N. Flotten (kyrkosångare) och Steinar Sulheim (lantbrukare).

 

 

1. Världens längsta vägtunnel finns i Norge. Med en 24,5 km lång är Lærdalstunneln världens längsta. Tunneln, som kostar 1 miljard norska kronor att bygga. Binder de två små samhällena Lærdal och Aurland.

 

2. Nobels fredspris delas ut i Oslo. Den norska huvudstaden har varit mötesplatsen för Nobels fredsprisceremoni varje år.

 

3. Norge har en landgräns mot Ryssland. Även om det bara finns en vägkorsning är den norska-ryska landgränsen faktiskt 193 km lång.

 

4. Norge introducerade laxsushi till Japan. Även om sushi är en japansk uppfinning, använde de inte lax i rätten förrän det föreslogs av en norsk delegation på 1980-talet.

 

5. Modern och uråldrig skidåkning uppfanns i Norge Detta borde inte komma som någon överraskning med tanke på den norska besattheten av skidåkning och deras framgångar på internationell nivå.

 

6. I Norge bor Europas största flock vildrenar. Flocken strövar omkring på Hardangervidda, Europas största bergsplatå. Antalet vildrenar vintertid uppgår till cirka 25 000 djur, varav upp till 7 000 finns på Hardangervidda.

7. Norge har en vulkan. Vulkanen kommer inte att påverka Norges fastland om det skulle få ett utbrott. Det beror på att Norges enda aktiva vulkan ligger på ön Jan Mayen i Norska havet.

 

8. Norge gav världen ostskäraren. Ostskäraren uppfanns år 1925 av Thor Bjørklund.

 

9. Ingen vet hur lång Norges kustlinje är. Det är känt över hela världen för sina berg och fantastiska fjordar, men ingen vet hur lång kusten är.


 

Visst är var det lärorikt med intressant fakta om Norge.

Besök även:

Rolig fakta om djur,Fakta om Finland,Rolig fakta för barn,Fakta om Norge,rymden& geografi,Fakta om Sverige,Onödig fakta,Intressant fakta om Sverige. Fakta om historia. Visste du att?.