Rolig fakta

Rolig fakta

Fakta om historia.

 

Historiska fakta och trivia som nästan är för konstiga för att vara sanna.

 

 

1. Under andra världskriget tilldelades en hund (Grand Danois) vid namn Juliana blåkorsmedaljen. Hon släckte en brandbomb genom att kissa på den.

 

2. Alexander den store begravdes av misstag levande. Forskare tror att Alexander led av en neurologisk sjukdom som heter Guillain-Barrés syndrom. De tror att när han dog var han faktiskt bara förlamad och mentalt medveten!

 

3. Det fanns kvinnliga gladiatorer i antikens Rom! En kvinnlig gladiator kallades en Gladiatrix, eller Gladiatrices. De var extremt sällsynta, till skillnad från sina manliga motsvarigheter.

 

4. Världens mest framgångsrika pirat i historien var en dam som hette Ching Shih. Hon var prostituerad i Kina tills befälhavaren för den röda flaggflottan köpte och gifte sig med henne. Hon blev en aktiv piratchef i flottan.

 

5. Från 1912 till 1948 höll de olympiska spelen tävlingar i för litteratur, arkitektur, skulptur, måleri och musik. Enda kravet var att konsten skulle vara med olympiskt tema.

6. Cleopatra var inte egyptisk. Så vitt historiker kan säga, var "Egyptens" Cleaoptara faktiskt Grekisk. Hon var en ättling till Alexander den Stores makedonske general Ptolemaios.

 

 

7. Ketchup såldes på 1830-talet som medicin. År 1834 såldes det som ett botemedel mot en orolig mage av en man vid namn John Cook. Det blev inte populärt som en krydda förrän i slutet av 1800 talet.

 

8. Andrew Jackson hade en papegoja. Och han lärde sin papegoja, Polly, att svära som en sjöman. Det finns till och med en legend att papegojan var tvungen att tas ut från Jacksons begravning för dess svordomar.

 

 

9. Bloody Mary har inte alltid hetat "Bloody Mary. Först hette den populära brunchdrinken faktiskt A Bucket Of Blood. Efter Bucket Of Blood övergick det till Red Snapper och slutligen på Bloody Mary.

 

10. I de gamla olympiska spelen uppträdde idrottare nakna! Detta var för att uppnå närhet till gudarna. Faktum är att ordet "gymnastik" kommer från de antika grekiska orden "gumnasía" ("atletisk träning, träning") och "gumnós" ("naken").

 

 

11. På medeltiden attackerade en gris ett barn som senare dör av sina sår. Grisen greps, hölls i fängelse och skickades sedan till domstol där den stod inför rätta för mord, befanns skyldig och avrättades sedan genom hängning år 1386!

 

12. Under den viktorianska perioden var det normalt att fotografera nära och kära efter att de dog. Folk skulle klä sina nyligen avlidna släktingar i sina bästa kläder och sedan sätta dem i verklighetstrogna poser och fotografera dem. De gjorde detta för att bevara en sista bild av sin döda älskade!

 

 

13. Det kortaste kriget i historien varade i 38 minuter! Det var mellan Storbritannien och Zanzibar och känt som Anglo-Zanzibarkriget, detta krig inträffade den 27 augusti 1896, slutade i brittisk seger.

 

 

14. University of Oxford är äldre än det aztekiska imperiet. University of Oxford öppnade först sina dörrar för studenter ända tillbaka 1096. Som jämförelse sägs det aztekiska imperiet ha sitt ursprung i grundandet av staden Tenochtitlán vid Lake Texcoco av Mexica som inträffade år 1325.

 

15. Den mest kända kvinnliga seriemördaren var en ungersk grevinna, Elizabeth Báthory de Ecsed. Hon anklagades för att ha torterat och dödat över 650 unga kvinnor. De flesta av dem var mellan 10 och 14 år.

 

 

16. I 1700-talets England var ananas en statussymbol. De rika nog att äga en ananas skulle bära runt dem för att beteckna deras personliga rikedom och högklassiga status

 

 

17. I antikens Grekland trodde de att rödhåriga blev vampyrer efter döden! Detta berodde delvis på att rödhåriga människor är mycket blekare i hyn och känsliga för solljus.

 

18. Före väckarklockorna och långt före smarttelefonlarm fanns det människor som kallades knocker-uppers som bokstavligen knackade på folks fönster för att väcka dem i tid till jobbet. Fram till 1970-talet använde knäppare en lång pinne, mjuka hammare, skallror eller till och med ärtskyttar för att nå sina kunders fönster!

 

 

19. I över 30 år har Kanada och Danmark lekfullt kämpat om kontrollen över en liten ö nära Grönland som heter Hans Island. Då och då, när tjänstemän från varje land besöker, lämnar de en flaska av sitt lands sprit som ett maktdrag.

 

20 1998 hittades 1 200 ben från ett tiotal människokroppar i källaren i Ben Franklins hus, kropparna användes för att studera mänsklig anatomi.

 

 

 

 

 

 

 Besök även:

Rolig fakta om djur,Fakta om Finland,Rolig fakta för barn,Fakta om Norge,rymden& geografi,Fakta om Sverige,Onödig fakta,Intressant fakta om Sverige. Fakta om historia. Visste du att?.