Rolig fakta

Rolig fakta

rolig fakta finland

Intressant fakta om Finland.

 

Det finska språket är ett av de tio mest utmanande språken i världen att lära sig och översätta.

 

 

Land: Finland.

Befolkning: 5,531 miljoner (2020).

Huvudstad:Helsingfors.
Yta:338 440 km².
Högsta berget: Det högsta berget med bergstopp i Finland är Ridnitšohkka, med en höjd på 1 316 m ö.h.
Största Sjö: Saimen (finska: Saimaa är Finlands största och Europas fjärde största sjö, efter Ladoga, Onega och Vänern.

 

 

1. Finland är världens lyckligaste land. De nordiska länderna hamnar genomgående i toppen av FN:s årliga World Happiness Report.

 

 

intressant  fakta om finland

 

2. Finlands befolkning är något större än Norge. Enligt uppgifter från statistikcentralen uppgick landets befolkning till 5 532 333 i slutet av augusti 2020. Det kan jämföras med 5 374 807 i Norge i slutet av juli 2020.

 

3. Det finska språket skiljer sig helt från de skandinaviska. Även om Finland ofta klumpas ihop med Skandinavien, har landets språk ingenting gemensamt med sina skandinaviska vänner. Finska är en del av den uraliska språkfamiljen, där ungerska är den närmaste släkten..

 

4. Finländarna är världens största kaffedrickare. De flesta skulle tro att Europas "kaffehuvudstad" skulle vara Italien eller Frankrike. Men nej, det är finländarna som konsumerar mer kaffe per capita än något annat land, i inte bara Europa utan i hela världen.

 

5. Det finns 187 888 sjöar i Finland Finland är känt som de tusen sjöarnas land. Men i själva verket är antalet mer än 187 gånger så mycket.

 

6. Mumin skapades 1952 av den finska illustratören Tove Jansson, som skapade de flodhästliknande varelser som kallas Mumin. På ön Kailo i sydvästra Finland är Muminvärlden öppen dagligen från mitten av juni till mitten av augusti.

 

7. Finländare är bastugalna, antalet bastur i Finland ligger på cirka två miljoner. Det är inte illa för en befolkning på 5,5 miljoner! De kan hittas i stadslägenheter, stugor och till och med några stora företag och statliga institutioner.

 

8. 74% av Finland är skog, Finland har mer skog än något annat europeiskt land. Skogen täcker 74 % av hela landet, det är ett område som är större än Storbritannien eller Italien.

 

9. Suomi är finska för Finland. Medan en stor del av världen kallar Finland Finland, kallar finländarna sitt land Suomi. Namnets ursprung är osäkert och flera hypoteser har gjorts.


 

Visst är var det lärorikt med intressant fakta om Finland.


 

 

 

 


Besök även:

Rolig fakta om djur,Fakta om Finland,Rolig fakta för barn,Fakta om Norge,rymden& geografi,Fakta om Sverige,Onödig fakta,Intressant fakta om Sverige. Fakta om historia. Visste du att?.